Začala ve čtyřech letech, ve dvanácti už se přes angličtinu učila čínsky

Začala ve čtyřech letech, ve dvanácti už se přes angličtinu učila čínsky

Tereza je jedna z prvních studentů Steva. S metodou Wow! začínala ve 4 letech. Její rodiče toto rozhodnutí do dnes hodnotí jako jedno z nejlepších, co ohledně vzdělání dcery udělali.

Tereze je teď 16 let a patřila k prvním dětem, které se angličtinu se Stevem v České republice učily. S Metodou  Wow! začínala ve čtyřech letech ve školce a zpětným pohledem to její rodiče hodnotí jako jedno z nejlepších rozhodnutí, ve výchově své dcery udělali. O Terezin příběh se s námi podělila její matka Lenka Vrátná. 

Když naše čtyřletá dcera s angličtinou začínala, spousta lidí nad tím kroutila hlavou. Říkali, že je moc malá na to, abychom ji zatěžovali cizím jazykem, že jí akorát uděláme v hlavě guláš a že si má užívat dětství. Dalším argumentem, který jsme často slýchali, bylo, že angličtinu bude mít později tak jako tak ve škole, takže se ji stejně naučí a má dost času. Někdy jsem si připadala jako divná, ambiciózní matka, ale Tereza vlastně vůbec nevnímala, že se učí. Ona se bavila, hrála si. 

A my jsme na ni nijak netlačili. Žádné otázky typu – co se dneska naučila za slovíčka nebo jak se řekne to a to? Začínalo to z ní postupně „padat“ samo: „Mami, my jsme hráli takovou hru, vždycky tam bylo Put your hand on the apple. Put your leg on the orange. Tak jsem dala ruku na apple a nohu na orange, ale to moc nešlo, protože tam už měla ruku Terezka, tak jsme se tam nemohly vejít.” Někdy si doma při hraní prozpěvovala anglické písničky, a když jsme jí pustili video, hned všechno opakovala. 

Na zmrzlině v Kodani

Když jí bylo necelých šest let, jeli jsme na dovolenou do Kodaně a tam v praxi zjistili, že naše dítě nemá problém objednat si v restauraci džus nebo si koupit zmrzlinu. Když vyrazila na recepci hotelu a vrátila se s pohledem a známkou, recepční jí šla v patách a s otevřenou pusou se nás ptala, jak je možné, že tak malá holčička mluví takhle dobře anglicky. Byli jsme nadšení a dcera samozřejmě také – byla samostatná, a navíc se cítila děsně důležitě. Tak důležitě, že nám s manželem začala opravovat výslovnost. Právem. Oba jsme se anglicky učili až na střední škole a od českých profesorů, což bylo samozřejmě na našem projevu okamžitě slyšet. Naopak dcera mluví jako rodilá mluvčí. Díky tomu, že angličtinu měla naposlouchanou od Steva – ať už naživo, nebo prostřednictvím videí či písniček – byla její výslovnost zcela bezchybná. 

A právě tady se definitivně ukázalo, jak důležité bylo, že začínala takhle brzy a že sázka na Wow! byla správná. Kromě skvělé výslovnosti zcela automaticky mluvila i gramaticky správně. A to mě strašně překvapilo, dosazovala správné předložky, používala množné číslo, navíc reagovala velmi rychle, žádný čas na zpracování toho, co slyšela, a přípravu odpovědi nepotřebovala. Metoda Wow! totiž pracuje jenom s anglickým jazykem, děti se učí přirozeně, naposlouchávají si celé věty a zcela běžně tak říkají he has místo he have, aniž by vlastně věděly proč. Ty věty mají navíc zasazené do konkrétních situací, namluvené rodilým mluvčím. Jako kdyby si to všechno nahrávaly na nějaký vnitřní disk, z něhož to najednou začne automaticky padat, když je potřeba. Tahle metoda vůbec nepracuje s překladem, děti v angličtině rovnou myslí, je jim to přirozené, vůbec neřeší, že by snad něco mohly říci špatně, jednoduše vypálí otázku či odpověď, a ono to funguje. Tím odpadá i jakýkoliv ostych z mluvení cizí řečí. Ony totiž angličtinu neberou jako cizí jazyk, prostě takhle komunikují se Stevem a Maggie a hotovo.

Na čínštinu s angličtinou

Angličtina se pro Terezu stala naprosto normálním komunikačním prostředkem. Později se začala učit ještě čínsky, a když jí bylo dvanáct, rozhodli jsme se pro první kurz čínštiny v Číně. Když jsme ji první den odpoledne ve škole vyzvedávali, začala nám vyprávět, že ve skupině jsou čtyři. Tři Američané a ona. Popisovala, co se učili a dělali o přestávkách, a teprve tehdy jsem si uvědomila, co naše dítě v pouhých dvanácti letech dokáže – učit se jeden cizí jazyk prostřednictvím druhého cizího jazyka. Učit se čínštinu v angličtině. Veškerý výklad gramatiky, zadání cvičení i vysvětlování významu nových slovíček bylo prostě v angličtině. A ona to dala. Nebylo to lehké, ale zvládla to. A bezesporu jedině díky tomu, že byla zvyklá v angličtině myslet. Kdyby si totiž musela anglické informace od lektora překládat do češtiny a pak to přetavit do práce s čínštinou, nikdy by to nemohlo fungovat. Už jenom proto, že by jí všechno trvalo dvakrát tak dlouho.

 

Šetříte dítěti čas!

To, že se Tereza věnovala angličtině odmalička, jí nejenom zajistilo, že mluví plynně, v angličtině myslí a má skvělou výslovnost, ale především jí to ušetřilo spoustu času. Kdyby začínala až na základní škole nebo se učila klasickými metodami, nikdy by nebyla ve svém věku takhle daleko. Dnes je jí šestnáct, s angličtinou i čínštinou pokračuje dál. A částečně už si tím i vydělává – pro český blog překládá z angličtiny články o Číně a pro anglický je v angličtině píše.  

A já? Wow!English si mě naprosto získalo, takže jsem podle těchto materiálů začala učit jednu šestiletou holčičku. Ale o tom příště. 

Zpět na články

MyWow

Interaktivní portál My Wow! rozhodně stojí za návštěvu. Nejen že zde najdete spousty zábavných videí se Stevem, Maggie a Bobbym, ale díky aplikacím pro Android a iOS si videa pustíte kdykoliv, kdekoliv a bez reklam. No není to super?