Naučte se učit angličtinu s Wow! aneb vyzkoušeli jsme za vás

Naučte se učit angličtinu s Wow! aneb vyzkoušeli jsme za vás

Jak probíhalo seznámení s Wow!English nám popsala paní Marie Švandová.

Seminář angličtiny pro učitele mateřských a základních škol zdarma? Facebook mi nabídl registraci na školení Wow!English, který sliboval přesně to, co dnešní učitelé hledají dennodenně – inspirativní metodu učení cizího jazyka, školu hrou, komplexní materiály a detailní plán výuky. Zaregistrovala jsem se tedy přes e-mail a jela jsem zjistit do Tanvaldu, jednoho z mnoha míst, kde se školení konají, jestli se opravdu dá všechno tohle skloubit do něčeho, co má hlavu a patu. 

Přicházím do učebny v nejvyšším patře tanvaldské základní školy, samozřejmě na poslední chvíli… Mé obavy z toho, že bude plno, se vyplnily. Naštěstí zbyla ještě poslední dvě volná místa před tabulí, takže jsem si na šprtku sedla tam. Všechny „kolegyně“ si již prohlížely svůj dárek: ukázkové materiály, které ležely i přede mnou. Vzápětí se již ozval energický hlas s plynulou angličtinou.

Pohyb a paměť spolu fungují

„Who has got a dog? Hand up!“ Pár učitelek zvedlo ruku. „Who has got a brother? Stand up!“ V tu chvíli se ozvalo známé vrzání školních židlí, když si dobrá polovina přítomných stoupala. Já i ostatní záhy chápeme, že se jedná o jakousi warm-up game neboli zahřívací hru. A s fyzickými aktivitami to byl jen lehký rozjezd! Došlo na houpání v bocích, používání hlubokého a vysokého hlasu nebo rapování. To vše mi připadá vlastně jako hra, záhy se však dozvídám, že se jedná o prožitkovou formu učení. „Děti si spojí pohyb s daným slovíčkem. Například při slovu swing budou mít chuť zhoupnout se v bocích a dojde jim, že to dělá přece houpačka,“ přibližuje metodu Wow! školitelka Zuzana Krejčová.

Čtyři kroky a už to z paměti nedostanete

Následně s paní školitelkou nahlédneme do tajů učení cizího jazyka. Tedy představení nových slovíček a gramatiky, procvičování a opakování, zařazení nových slovíček a jazykových struktur do pasivní slovní zásoby a posléze přesun do zásoby aktivní. Ukazujeme si to na příkladu obrázkových karet, tzv. flash cards, kdy se nám postupně odkrývá obrázek, přičemž nejde hned poznat, o co se jedná. Proto celá třída krčí rameny a říká I don’t know, dokud není jasné, že na obrázku je například skluzavka. Představili jsme si nová slovíčka, několikrát je zopakovali, procvičili prostřednictvím her a myslím, že všem se nám kolotoč neboli roundabout opravdu vštípil do paměti.

Připravit, pozor, plácat

Nejakčnější část školení byla zřejmě hra Flyswatter. Učitelky se rozdělily do dvou týmů s modrými a zelenými plácačkami na mouchy. Asi dva metry od nich byly na zdi přilepeny obrázkové karty. Školitelka řekla jedno slovíčko, a kdo ho nejrychleji plácl, vyhrál. Při této aktivitě se teprve ukázal soutěživý duch učitelek. Než se dozvěděly cíl své plácačky, tak stály rozkročeny jako závodníci na startovací lajně a při pomyslném výstřelu vyběhly se značnou vervou. Když tohle nadchne dospělé, tak děti musí být přímo uchvácené, pomyslím si.

Děti nikdy nemají Steva dost

Samostatnou kapitolou jsou videa se Stevem a Maggie na Wow! English TV. Přináší rodilého mluvčího s ukázkovou artikulací a výslovností, což je pro děti veliké plus. Navíc z každé části videa jde vidět, že Steve je člověk, který prostě dokáže být parťákem dětí. Málokterý učitel má povahu dělat takové skopičiny a předvádět herecké výkony. Někdo z řad učitelek však namítá, že by využíval materiály Wow! jen jako doplněk, protože by pak měl „přestevováno“. „To je jedním z častých argumentů učitelů, ale zde se právě ukazuje chyba v našem dospěláckém myšlení. Děti nikdy nemají ,přestevováno´. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že jsou schopné koukat na Steva třeba sedmkrát dokola,“ vyvrací jeden z mýtů o Wow! Zuzana Krejčová. 

Přípravám je konec

Jelikož mi bylo jasné, že po konci školení se všichni sesypou ke katedře pro dotazy, navázala jsem hovor s učitelkami ze ZŠ Splavy Ilonou Jiskrovou a Petrou Brezarovou již během školení. „Mně se hlavně líbí propojení toho pohybu a hudby. Výhodou jsou také už hotové přípravy na hodinu krok po kroku, ale samozřejmě bych některé aktivity obměňovala,“ říká Ilona Jiskrová. Musím s ní souhlasit, že detailní lesson plans ulehčí učiteli práci. Představa, že přijdu z práce domů a musím ještě promýšlet, co budu s dětmi druhý den dělat, je hrozná. Další výhodou, na které se shodujeme, je přítomnost rodilého mluvčího, od kterého děti slýchávají od malička správnou výslovnost. Jednou z věcí, o kterou se učitelky hodně zajímaly, byl soubor her. „Líbí se mi i seznam her podle abecedy, je to krásně přehledné,“ doplňuje Petra Brezarová. K naší trojici ještě přichází další paní učitelka ze ZŠ Splavy. Když nás slyší, o čem se bavíme, dodává: „Je super, že tyhle materiály jsou i pro neaprobované učitele angličtiny.“ A má pravdu. Jako zdroj dobré výslovnosti je Steve, metodika je zpracována v manuálu pro učitele, přípravy jsou vyřešené a testy předpřipravené.

35 korun na měsíc

Myslím, že na konci všechny nejvíc zajímá cena. Je nám řečeno, že celý set pro jednoho žáka třídy základní školystojí 350 Kč. Některé tváře se zkřiví do grimasy, z které je patrné, že cena není úplně nízká. Ve třídě však zazní trefná poznámka: „Je pravda, že nyní děti platí jen za pracovní sešit kolem tří stovek. Tady mají i procvičování na doma.“ V hlavě si přemítám, kolik se normálně platí za jazykové učebnice, a musím uznat, že cena 350 Kč není horentní suma. Zároveň, když děti dostanou vlastní DVD, CD a voucher, díky kterému si mohou opakovat doma s rodiči, kteří třeba nemají výbornou angličtinu. 

Mohla bych být jasnovidec. Seminář se po dvou hodinách chýlí ke konci a učitelky si to již míří ke katedře. Je vidět, že je metoda Wow! nadchla a že ji budou chtít vyzkoušet i ve svých třídách. Nedivím se jim. Kdyby lidé z Wow!English učili i dospělé, hned bych se tam přihlásila. Když odcházím, tak si bezděčně broukám nějakou melodii. Až pak mi dojde, že to je písnička The Playground Boogie: Where is the ball? z videa se Stevem. Opravdu návykové!

 

Zpět na články

MyWow

Interaktivní portál My Wow! rozhodně stojí za návštěvu. Nejen že zde najdete spousty zábavných videí se Stevem, Maggie a Bobbym, ale díky aplikacím pro Android a iOS si videa pustíte kdykoliv, kdekoliv a bez reklam. No není to super?