Jak na anglická slovíčka – 1. díl: Obrázkové karty – zábavné učení slovíček

Jak na anglická slovíčka – 1. díl: Obrázkové karty – zábavné učení slovíček

Přemýšlíte, jak efektivně seznámit děti s novými slovíčky? Hrajte hry s obrázkovými kartami! Inspirujte se třeba těmito příklady z metodiky Wow!English. Všechny pomůcky si můžete vyrobit i sami!

1) SLOW REVEAL (Pomalé odhalování)

Nenáročná hra
Co budete potřebovat?

  • Obrázkové karty (každá karta = jedno slovíčko)
  • Prázdnou kartu (lze obrátit jinou obrázkovou kartu)

Jak s kartami pracovat?

Podržte obrázkovou kartu před sebou a zakryjte ji jinou prázdnou kartou tak, aby žáci obrázek vůbec neviděli. Pomalu kartu odkrývejte a ptejte se: "What is it?". Snažte se v první fázi odhalit takovou část, aby nebylo hned jasné, co se na kartě skrývá. Pochvalte žáky i za odpověď "I don’t know." a motivujte je k tomu, aby – když nevědí - tuto větu nahlas říkali. Opakují si tím nejenom frázi, ale i zápory. Postupně odkrývejte kartu po dalších částech a stále se ptejte: "What is it?", dokud někdo neřekne správnou odpověď nebo není karta celá odkrytá. Pochvalte dítě, i když neřekne odpověď celou větou, ale vy celou větu zopakujte a nechte třídu, ať ji říká s vámi … Otázku s odpovědí zopakujte třikrát. Můžete přitom měnit i hlas (výšku či hlasitost), děti si slovíčko snadněji zafixují.

2) MAGIC BAG (Tajemná taška)

Těžší hra, při níž se očekává, že dítě samo pozná obrázkovou kartu.

Co budete potřebovat?

  • Obrázkové karty se slovíčky
  • Tašku nebo krabici

Jak vyrobit Magic Bag?

Magic Bag vyrobíte do 5 minut! Stačí vám papírová taška nebo krabice, čtvrtka, fixa, nůžky a lepidlo (nebo izolepa). Na čtvrtku napište název Magic Bag, vystřihněte jej a přilepte na vaši zbrusu novou Tajemnou tašku nebo krabici. Můžete se inspirovat naším výtvorem na fotce. Vezměte Magic Bag a vložte do něj několik obrázkových karet. Zaujměte pozornost dětí tím, že nahlédnete dovnitř a pomocí intonace hlasu a mimiky dáte najevo, že se uvnitř nachází něco vzrušujícího. Poté postupně vyzvěte děti, aby si jednu kartu vylosovaly. Následně se jich zeptejte: "What is it?“ Pokud si dítě nebude vědět rady, napovězte mu. Dbejte na to, aby odpovědělo celou větou "It’s a/an …“ Otázku s odpovědí zopakujte třikrát.

Chcete se o metodě Wow! dozvědět víc? Přihlaste se na některý z našich seminářů. Jsou zdarma a pořádáme je po celé republice. Termíny a města najdete zde

Zpět na články

MyWow

Interaktivní portál My Wow! rozhodně stojí za návštěvu. Nejen že zde najdete spousty zábavných videí se Stevem, Maggie a Bobbym, ale díky aplikacím pro Android a iOS si videa pustíte kdykoliv, kdekoliv a bez reklam. No není to super?