Jak jsme se poprali s distanční výukou?

Jak jsme se poprali s distanční výukou?

Z rozhovorů s pedagogy, kteří učí podle Wow! materiálů jsme vybrali to nejzajímavější, co se týče distanční či online výuky a jejich výzev.

Na jaře 2020 nás všechny zaskočilo uzavření škol a přechod na distanční vyučování. Někteří učitelé přirozeně přešli na online formu. Jak jste situaci s výukou angličtiny řešili vy?

Pro každého to byl docela šok. Museli jsme zajistit, aby všechny děti měly možnost pokračovat dál ve vzdělávání se. U nás na škole jsme s  žáky přešli na online výuku. Začátky byly krušné, ale pak si děti zvykly na nový a neobvyklý způsob hodin angličtiny. Nejvíc mě v plánování hodin potrápily hry na procvičení a upevnění slovní zásoby. Ty, které v hodinách běžně hrajeme, bohužel nešlo použít. Musela jsem vymyslet, jak vhodně upravit dětmi oblíbené aktivity pro online vyučování. Ale šlo toJ. Trochu kreativity a už jsme od počítačů odbíhávali a plnili různé úkoly. Pomohl nám i tým nakladatelství Wattsenglish, během uzavření škol nám nabízeli pomoc, posílali doporučené aktivity a metodické tipy, od kterých bylo fajn se odrazit.                                                                    

Natállia Nováková, ZŠ a MŠ Klíč, s.r.o., Liberecký kraj

 

My jsme se s materiály Wow! seznámili díky možnosti sledování videí se Stevem a Maggie na portále MyWow! na 30 dní zdarma, které bylo inzerované na Facebooku Wattsenglish Česko. Doporučili jsme tuto možnost všem našim studentům, využili jsme videa při distanční výuce a viděli, jak z nich byly děti nadšené. Od září jsme se tedy rozhodli přejít na materiály Wow!English a jsme naprosto spokojení. Ještě, že jsme změnu udělali, v říjnu 2020 přišlo nové uzavření škol, ale my už jedeme krásně podle Wow! a nemáme s angličtinou v distanční výuce žádné problémy.

Lenka Salzburgerová, ZŠ Moutnice, Jihomoravský kraj

V čem je výhoda materiálů Wow! v distanční výuce?

Největší výhodou je rozhodně součást video-příběhů a video-písniček se Stevem a Maggie, ke kterým mají děti přístup odkudkoliv a kdykoliv. Pouští si je doma o svých volných chvílích, místo pohádky na dobrou noc, v telefonu při cestování nebo s nimi dělají domácí úkol. Jsou v kontaktu s rodilým mluvčím a jeho krásnou angličtinou každý den, což je k nezaplacení.

S video-materiálem se dá krásně pracovat pak i při online výuce. Stačí sdílet obrazovku, v určitý moment video zastavit a děti odpovídají na připravené otázky spojené s videem. Interakce je důležitá, žáci na videa reagují opravdu skvěle.

Já i děti jsme také nadšení z pestrého pracovního sešitu. Děti v něm zábavnou formou na základě videí doplňují a vybarvují jednotlivé pracovní listy, které s radostí přílohou posílají paní učitelce ke kontrole. Zpětná vazba od učitele v podobě pochvaly nebo jedničky je velmi těší a motivuje je k další „práci“.

Gabriela Sloupová, ZŠ Glowackého, Praha

 

Vedle videí, která jsou skvělá, je velkým kladem i barevný pracovní sešit, lákající žáky k vyplňování cvičení. Není to jen nudné doplňování černobílých tabulek, ale děti kreativně tvoří věty, jsou motivovány vzhledem sešitu, a pokud mají za domácí úkol sledovat video a odpovědět na otázky týkající se videa, to se úkoly píšou samy!

Nejvíce dětem samozřejmě chyběli spolužáci a interakce s nimi ve hrách. Proto jsme upravili spoustu doporučovaných aktivit na procvičování a upevňování nové slovní zásoby pro potřeby distanční výuky, abychom mohli i na dálku hrát hry a aktivity, na které jsou děti z hodin zvyklé.

Petra Podmajerská, ZŠ s MŠ Vraclav, Pardubický kraj

 

Mně se osvědčilo například sdílet obrazovku a zkontrolovat jednotlivá cvičení z pracovního sešitu díky vyplněnému klíči (Workbook Key), ke kterému máme my pedagogové přístup ve velmi praktickém portále Wow!Academy. Zde jsou k dispozici mimo jiné i černobíle obrázkové karty (Flashcards), které jsme žákům poslali. Ti si je doma vytiskli, vymalovali a mohli jsme tak s nimi hrát spoustu dalších aktivit i takhle na dálku. Může to vypadat jako detail, ale všechny tyto věci nám velmi pomáhají a usnadňují přípravu hodin. Každý učitel určitě ocení veškerou nabízenou pomoc.

Marie Navrátilová, ZŠ Plavy, Liberecký kraj

 

 

Pomohl nám i Steve, a to už hned v první vlně uzavření škol na jaře. Natočil doma ze svého obývacího pokoje několik videí, kde s námi zopakoval probranou slovní zásobu a naučil nás také nová slovíčka. Stále dokázal dodržet své zásady, že je angličtina hravá, zábavná a děti se učí naprosto přirozeně.

Online výuka je samozřejmě velká výzva. Je náročná na přípravu i na technické vybavení. Ale s materiály Wow! to jde přece jenom o dost snadněji. A co je hlavní, děti pokračují v učení, které je baví a které si dlouhodobě pamatují.

Michaela Bartušová, ZŠ Rajhradice, Jihomoravský kraj

 

Zpět na články

MyWow

Interaktivní portál My Wow! rozhodně stojí za návštěvu. Nejen že zde najdete spousty zábavných videí se Stevem, Maggie a Bobbym, ale díky aplikacím pro Android a iOS si videa pustíte kdykoliv, kdekoliv a bez reklam. No není to super?